POWA – Instrumentul care leagă piaţa liberă de consumatorul de energie electrică

Ioana Muntianu

Sursa: https://www.wall-street.ro

Interviu cu Bogdan Brad, Project Manager POWA.

În cadrul interviului de la emisiunea Ziua Zero, publicat de Wall Street România și start-up.ro, Bogdan Brad, project manager al POWA, a vorbit despre avantajele pe care aplicaţia le oferă atât consumatorilor cât şi furnizorilor, despre profilul clientului POWA şi a povestit despre inspiraţia din spatele acestui start-up.

„Powa este prima aplicație din România care permite consumatorilor de energie electrică să-și schimbe furnizorul de energie online, după ce vizualizează o listă de oferte pusă la dispoziție de mai mulți furnizori de energie. Practic, este instrumentul care leagă piața liberă de consumatorul de energie electrică, pentru că nu exista un astfel de instrument până acum care să ofere aceste servicii.”

INSPIRAŢIE

„Am fost inspirați de ceea ce se întâmplă în piețe mai mature, din alte ţări, unde există deja astfel de instrumente și am sesizat o oportunitate. În același timp, ne-a și surâs ideea de a fi primii care fac asta în România.”

„Aplicația este funcțională. În momentul de față, sunt 5 furnizori listați care au mai multe oferte și utilizatorul îşi poate schimba furnizorul de energie electrică exclusiv online.”

PROFILUL ŞI AVANTAJELE CLIENTULUI POWA

„Persoanele care ne așteptăm să fie interesate de acest instrument sunt consumatorii cu vârsta cuprinsă între 25 – 45 de ani, din mediul urban, proveniţi dintr-o localitate cu peste 100.000 de locuitori, care au cel puțin studii liceale și sunt interesaţi să facă economii.”

„Schimbarea furnizorului este un proces online reglementat de ANRE – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energetic, și presupune un upload de documente semnate de consumator și de furnizor, după care schimbarea furnizorului de energie electrică s-a finalizat. Procesul din online durează câteva minute, dar cadrul legislativ prevede o durată maximă de 21 de zile în care noul furnizorul trebuie să se ocupe de partea juridică, pentru a se face tranziția de la un furnizor la altul.”

„Powa este o soluție simplă și rapidă la procesul anevoios pe care ar trebui să-l parcurgă consumatorii dacă aleg să facă tranziția în mod clasic. Asta ar presupune că trebuie să intre pe pagina ANRE și să contacteze personal fiecare furnizor pentru a afla mai multe informații. Dar mulți dintre aceștia sunt în insolvență sau nu oferă energie electrică persoanelor fizice. În plus, se evită modelul clasic de mers la ghișeu sau de trimis documente prin poștă.”

„Site-ul nostru a fost accesat de peste 30.000 de persoane, iar peste 100 dintre cei care au ajuns pe platformă au deja contractele în diverse etape de semnare. Pentru consumatori, schimbarea furnizorului este gratuită.”

„Pentru listarea furnizorilor nu există niciun cost, dar se semnează un contract prin care furnizorii se obligă să ofere transparență completă în ceea ce privește draft-urile de contract în care sunt indicate toate prevederile parteneriatului dintre furnizor și beneficiar.”

Mai multe detalii aflaţi în emisiunea video de pe start-up.ro sau wall-street.ro

Vezi ofertele furnizorilor din cadrul aplicaţiei POWA aici.

 

 

 

Copyright © 2024 Powa - Energy Application SRL